Geschiedenis
Every story has a beginning. This is ours…
Johannes Thiessen werd op 22 november 1869 te Kitchas in de Oekraïne geboren. Zijn voorouders waren Mennonieten die rond 1685 vanuit Friesland, via Duitsland en Polen naar Zuid Rusland waren getrokken.
Op 25 jarige leeftijd vertrok hij naar Zwitserland en volgde hij op het seminarie van St. Chrischona in Bazel zijn theologische opleiding. Na die studie vertrok hij naar Holland, waar hij in Rotterdam nog een korte opleiding in geneeskunde en de Bataktaal volgde. Beide bleken later goed van pas te komen in het zendingsveld.
In Rotterdam ontmoette Johannes een meisje, Anna Maria Vink uit Overasselt (Gelderland), die zijn echtgenote werd.
In 1901 vertrok hij als zendeling voor de Doopsgezinde kerk naar het voormalig Nederlands-Indie. Hij werkte daar onder de Bataks en keerde 15 jaar later, met 3 zonen en 3 dochters, naar Holland terug. Hier werkte hij in 1916 als vertegenwoordiger voor de Talens verffabriek en kwam toen in Zwitserland en Duitsland in aanraking met de Pinksterbeweging. In Duitsland maakte hij kennis met br. Jonathan Paul, een baanbreker van de Duitse Pinksterbeweging. Deze ontmoeting was van grote invloed op zijn verdere leven..
In 1921 keerde ´Vader´ Thiessen, zoals hij werd genoemd, terug naar Indie, Java ditmaal. Hier werd hij, samen met broeders van Klaveren, Groesbeek en Bernard uit Liverpool, een van de pioniers van het Pinksterwerk. Hier werd onder zijn leiding, op 29 maart 1923 te Tjepoe, de eerste opwekkingsdienst gehouden, gevolgd door Surabaja op 12 april en 20 mei in Bandung.
Vader Thiessen vestigde zich toen in Bandung, van waaruit het werk zich verder uitbreidde naar West, Midden en Oost Java en verder over Noord en Zuid Celebes (Sulawesi). Later ook nog naar andere delen van Nederlands-Indie.
Aanvankelijk werden er huissamenkomsten gehouden, maar omdat het aantal gelovigen bleef stijgen, moest al gauw een zaal worden gehuurd. Dit werd eerst een zaal van het Landraadsgebouw (Gerechtsgebouw). Daar waar overdag misdadigers werden veroordeeld, werd op zondag aan zondaars, die zich tot de Heer bekeerden, genade verleend.
Toen br. Henk Thiessen in 1958, vijf jaar na het heengaan van Vader Thiessen, naar Nederland kwam, vestigde ook hij zich in Den Haag en nam het werk van zijn broer Jo over. Jo emigreerde 2 jaar later met zijn gezin via Duitsland naar Amerika en vestigde een gemeente in New York.
Het gebouw ´de Fjord´ werd voor langere tijd afgehuurd, totdat in februari 1979 het gebouw aan de Deimanstraat 11 kon worden gekocht en betrokken. Op 14 januari 1984 overleed Dee Thiessen-Wetters, de echtgenote van Henk, waarop hij besloot terug te keren naar Indonesie. Hier hertrouwde hij in 1987 met An Mohede. Voor zijn vertrek droeg hij het werk over aan br. Boet Wetters. Deze heeft twee jaar het voorgangerschap op zich genomen. In 1988 gaf hij het voorgangerschap over aan br. Ernst Cornfield. Deze droeg het op zijn beurt op 5 maart 1995 over aan br. Frits Altorf. In 2006 heeft br. Frits Altorf het leiderschap van de gemeente verdeeld over een aantal te benoemen oudsten. Op dit moment bestaat het oudstenteam uit Frits Altorf, Bernie Thépass en Ronald Busscher.
De links hieronder brengen u bij de uitgaven “70 Jaar de Pinksterbeweging” en “100 Jaar de Pinksterbeweging” in pdf.
klik hier voor het boek als pdf.
klik hier voor het boek als pdf.